Центрвиборчком терміново вимагає грошей на вибори

Середа, 23 грудня 2009, 18:40

Центральна виборча комісія зобов'язала Міністерство фінансів та Державне казначейство до 24 грудня перерахувати на рахунок ЦВК кошти на підготовку і проведення президентських виборів на 2009 рік.

Відповідну постанову ЦВК прийняла на засіданні у середу, повідомляє агентство "УНІАН".

"Подальше зволікання з фінансуванням виборів президента може спричинити порушення виборчих прав громадян України та перешкодити їхньому здійсненню", - сказав доповідач з цього питання, член ЦВК Михайло Охендовський.

За його словами, згідно із законом про Центральну виборчу комісію, рішення прийняте у межах повноважень комісії для виконання, зокрема, органами виконавчої влади, їх посадовими і службовими особами, підприємствами та організаціями усіх форм власності.

Як сказав Охендовський, на підготовку та проведення президентських виборів на 2009 рік потрібно 195 млн. 184,37 тис. гривень, але станом на 23 грудня на рахунку ЦВК є лише 1 млн. 90,5 тис. гривень, що становить лише 0,6% від необхідної суми.

ЦВК звернула увагу на персональну відповідальність посадових осіб Державного казначейства та Міністерства фінансів за невиконання рішення Центрвиборчкому, а також за перешкоджання здійсненню виборчих прав громадян України.

Копію постанови надіслано до президента, Кабінету міністрів, Верховної ради, Міністерства фінансів, Державного казначейства і Генеральної прокуратури.

При цьому голова ЦВК Володимир Шаповал зазначив, що ця постанова не повинна сприйматися як "крик душі".

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про своєчасне й повне фінансування Центральної виборчої комісії Кабінетом міністрів на підготовку і проведення виборів президента в 2010 році.

"Ще раз хочу підкреслити, що фінансування виборчої кампанії проходить і буде проходити чітко за погодженим із Центральною виборчою комісією графіком і буде профінансовано в повному обсязі", - сказала прем'єр.