Депутати згадали про кризу і підтримали аграріїв

Вівторок, 22 грудня 2009, 13:25

Верховна рада прийняла закон про підтримку агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи.

За прийняття документу проголосували 374 депутати з 431, зареєстрованого у залі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Закон передбачає, що сума ПДВ, яка повинна вноситися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовану ними сільськогосподарську продукцію, має бути у повному обсязі спрямована для виплати дотацій сільськогосподарським виробникам.

Порядок нарахування виплати та використання цих коштів буде визначатися Кабміном.

Ця норма буде діяти без обмеження строку її застосування. Припиниться дія закону лише тоді, коли в державному бюджеті буде передбачено, що сума ПДВ, яка сплачується переробними підприємствами, має спрямовуватися до спеціального фонду держбюджету з подальшим використанням його на виплати визначені Кабміном.

Крім того, законом встановлюється, що зерно, яке є об'єктом державного цінового регулювання, буде зберігатися виключно на сертифікованому зерновому складі, зерносховищі чи елеваторі.

Плата за таке зберігання не може перевищувати 2% від вартості зерна, розрахованої від мінімальної закупівельної ціни.

Встановлювати режим цінового регулювання вартості послуг ветеринарної медицини, хлібної інспекції, карантинної інспекції відтепер буде Кабінет міністрів.

Як повідомлялося раніше, 7 грудня народні депутати України Катерина Ващук від блоку Литвина та Микола Присяжнюк з Партії регіонів зареєстрували в парламенті законопроект замість так званого аграрного антикризового закону, який 24 листопада Конституційний суд визнав незаконним.

Попередній законопроект, містив низку норм, серед яких найбільш важливі - про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 року, продовження спеціального режиму стягування ПДВ та фіксованого сільгоспподатку.