Банки просять НБУ спростити їм життя

Четвер, 5 листопада 2009, 16:46

Банки просять НБУ спростити для них погашення кредитів рефінансування.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

В повідомленні наголошується, що на сьогодні загальна сума непогашених позик рефінансування в банків складає близько 85 мільярдів гривень.

"Такі кредити надаються терміном на два роки під відсоткову ставку не нижче облікової (10,25 %) плюс два відсоткових пункти. Крім того, реструктуризація кредитів рефінансування ускладнюється (нібито під тиском МВФ) додатковими вимогами, зокрема, щодо обов'язкової сплати 20% позики НБУ без пролонгації", - зазначається в прес-релізі.

УКБС вважає, що НБУ має подати клопотання з економічним обґрунтуванням необхідності пролонгації, інформацію про стан виконання програми фінансового оздоровлення банку та план заходів з покращення ліквідності та зміни у графіку погашення кредиту.

У разі їх невиконання виникає загроза введення тимчасової адміністрації, на яку покладається порятунок банку. Але практика свідчить, що жоден з банків, в яких було запроваджено цей особливий стан, не покращив свого фінансового стану.         

"Аналіз даних, отриманих від банків свідчить, що кошти банки отримують із затримкою в кілька місяців після прийняття НБУ рішення про оздоровлення", - зазначає генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз"  Галина Оліфер. 

На думку банківської спільноти, графік повернення отриманих позик рефінансування та умови прийняття рішення щодо пролонгації слід прив'язувати до реального фінансового стану кожної кредитної установи.