"Нафтогаз" виключає повторення газового конфлікту у січні 2010 року

Понеділок, 23 листопада 2009, 12:30

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" виключає повторення газового конфлікту з російським газовим монополістом компанією "Газпромом" навколо поставок і транзиту газу в січні 2010 року.

Про це на брифінгу заявив голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина, повідомляє агентство "Українські новини".

"Цього року ми будемо зустрічати Новий рік у себе вдома. Ми на сьогоднішній день маємо позитивні відносини з російською стороною, ми маємо повні розрахунки й ми знаємо, яким чином ми будемо жити в наступному році", - сказав він.

При цьому Дубина підкреслив, що на сьогоднішній день у підземних сховищах перебуває понад 25 млрд. кубометрів газу, які належать "Нафтогазу".

Голова НАК закликав політиків не спекулювати на темі приватизації української газотранспортної системи.

"Ніхто ніколи не буде управляти нашою газотранспортною системою, крім "Нафтогазу" за дорученням уряду", - підкреслив Дубина, нагадавши, що в 2010 році ставка транзиту російського газу через територію України зросте на близько 60%.

Як відомо, нині транзитна ставка становить 1,7 долара за тисячу куб на 100 км відстані.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" і "Газпром" планують 24 листопада в Москві підписати документи про зменшення раніше законтрактованих обсягів імпорту газу на 2010 рік, а також відмову від застосування штрафних санкцій українській стороні за недобір газу в 2009 році.

У січні 2009 року "Газпром" припиняв поставки газу до України через відсутність домовленостей з "Нафтогазом".