Рецесія в Україні закінчилася?

Понеділок, 2 листопада 2009, 09:36

Протягом II і III кварталів 2009 року український ВВП демонструє стійке зростання.

Про це свідчать дані, озвучені виконавчим директором з економічних питань Нацбанку Ігорем Шумило на конференції рейтингового агентства Fitch Ratings, пише газета "Дело".

За розрахунками економістів НБУ, український ВВП, вироблений в II кварталі 2009 року, виявився на 4,5% більшим, ніж у I кварталі цього ж року. За липень-вересень. за оцінкою Нацбанку, в Україні виробили товарів і послуг ще на 3,7% більше, ніж в II кварталі.

Причому ці дані вже відкориговані на фактор сезонності та інфляції, тобто відображають зміну реального ВВП.

Згідно з міжнародною практикою, зростання ВВП протягом двох кварталів свідчить про завершення рецесії в економіці країни, нагадує видання.

Наприклад, після того як 29 жовтня міністерство торгівлі США оголосило про зростання ВВП країни в III кварталі на 3,5% по відношенню до попереднього, більшість експертів констатувала завершення рецесії в найбільшій економіці світу.

Однак ніхто з вітчизняних експертів не береться стверджувати, що рецесія в українській економіці завершилася.

"Зростання в II і III кварталах в першу чергу обумовлений обвальним падінням ВВП в IV кварталі 2008 року і в I кварталі 2009 року. А про остаточне завершення кризи можна буде говорити лише тоді, коли економіка повернеться на докризові рівні", - каже Шумило.

Прогнози на IV квартал 2009 року щодо ВВП у економістів досить райдужні. Майже всі вони впевнені, що обсяги вироблених товарів і наданих послуг виявляться вищими, ніж за попередні три місяці.

"Традиційно українська економіка демонструє зростання в IV кварталі у порівнянні з попередніми періодами. Я очікую, що локомотивами зростання в останні три місяці 2009 року стануть харчова та легка промисловість, а також транспортний сектор і торгівля", - каже заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.