S&P знизило прогноз рейтингу України

Понеділок, 2 листопада 2009, 09:08

Рейтингове агентство Standard&Poor's змінило прогноз рейтингу України на "стабільний" з "позитивного", але в той же час підтвердило довгостроковий та короткостроковий суверенний рейтинг країни за зобов'язаннями в іноземній валюті на рівні "CCC+ / C".

Про це ідеться у повідомленні прес-служби S&P.

Згідно з повідомленням, довгостроковий та короткостроковий рейтинг в національній валюті збережено на рівні "B-/ C".

Кредитний аналітик Standard&Poor's Френк Гілл заявив, що перегляд прогнозу відображає невизначеність стосовно виконання умов програми Міжнародного валютного фонду про надання Україні стабілізаційного кредиту до майбутніх президентських виборів.

Також наголошується, що пропозиції збільшити соціальні витрати передбачають, що дефіцит консолідованого суспільного сектору перевищить 10% ВВП у 2009 році, що також відображає нижче, ніж закладено в бюджеті, надходження доходів.

Крім того, існує невизначеність із приводу того, буде чи ні насправді збільшено розмір мінімальної зарплати і відповідно, пенсійного дефіциту.

У повідомленні зазначається, що до вирішення цього питання надання наступного запланованого траншу кредиту МВФ на 3,9 млрд. доларів, ймовірно, буде відкладено, що знову призведе до дефіциту фінансового рахунку України.

Це, в свою чергу, може негативно вплинути на довіру інвесторів до банківської й на стабільність валютного курсу.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко повідомив у п'ятницю, що підписав закон про підвищення мінімальних зарплат всупереч запереченням МВФ, який вважає, що для реалізації цього рішення у країни немає фінансових ресурсів.

МВФ висловив стурбованість у зв'язку з підписанням цього документа, який суперечить угоді про співробітництво.