Україну завалили "Таміфлю"

Четвер, 19 листопада 2009, 15:53

В Україну на сьогодні поставлено близько 615 тисяч упаковок препарату "Таміфлю".

Про це повідомив головний державний санітарний лікар країни Олександр Біловол на прес-конференції у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, 64 тисячі упаковок з цієї кількості "Таміфлю" надійшло як гуманітарна допомога від Всесвітньої організації охорони здоров'я, решту закуплено за рахунок коштів держбюджету України.

У свою чергу директор департаменту регуляторної політики в сфері обігу лікувальних засобів і виробів медичного призначення Мінздраву Юрій Константінов повідомив, що за рахунок кошті державного бюджету препарат "Тамифлю" закуповувався за ціною 251 грн. за упаковку.

Біловол також повідомив, що Мінздрав затвердив порядок, який забезпечує доступ хворого до препарату "Таміфлю".

"Міністр охорони здоров'я затвердь своїм наказом відповідний порядок, за яким "Таміфлю" одержує пацієнт одразу ж при встановленні діагнозу. Про це було повідомлено всі обласні управління охорони здоров'я, лікувальні установи", - зазначив він.

За його словами, у випадку, якщо захворілий звернувся до сімейного лікаря або викликав невідкладну швидку допомогу і при обстеженні був поставлений діагноз захворювання грипом, то хворий відразу ж повинен одержати препарат "Таміфлю".

При цьому Біловол відзначив, що затверджено спеціальний порядок обліку витрати даного препарату, що б уникнути можливих спекуляцій і несумлінності.

Лікар підкреслив, що препарат "Таміфлю", що був закуплений за рахунок державного бюджету і надійшов від ВООЗ, можна одержати тільки в системі установ охорони здоров'я.

У той же час, він відзначив, що даний препарат повинен також закуповуватися й в аптеки за рахунок комерційних поставок, оскільки він належить до одного з обов'язкових препаратів, що мають бути наявні в аптеках.