Власника ЗАлКа врятують китайські інвестиції

Четвер, 8 жовтня 2009, 10:25

Китайський металургійний холдинг Chinalco може взяти участь в IPO UC Rusal, який належить російському бізнесменові Олегу Дерипасці.

Про це пише видання "Ведомости".

Про те, що китайська Chinalco - один з можливих претендентів на покупку акцій UC Rusal, розповіли співробітники двох банків, які працюють з компаніями, і підтвердило джерело, близьке до UC Rusal.

Відбутися це може в грудні - в рамках IPO UC Rusal. Компанія збирається провести IPO у Гонконзі. Chinalco або її алюмінієвому підрозділу - Chalco (володіє 41,82% акцій) пропонують взяти участь у розміщенні, переговори вже розпочалися, говорить один із співрозмовників.

Факт переговорів з Chinalco підтвердив один з консультантів китайської компанії. А керівнику Російсько-китайського центру торгово-економічного співробітництва Сергію Санакоєву відомо, що 13 жовтня в ході візиту прем'єр-міністра Володимира Путіна до Пекіну UC Rusal і Chinalco можуть підписати угоду про співробітництво.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив, що в програмі поїздки є такий захід. Але прем'єр не планує на ньому бути.

Представники UC Rusal Віра Курочкіна і лондонський офіс Chinalco від коментарів відмовилися, представник китайського офісу на запит видання не відповів.

Скільки акцій може купити Chinalco, не зрозуміло, китайці поки навіть не дали остаточної відповіді щодо своєї участі в IPO, говорить один з банкірів.

Всього UC Rusal має намір продати інвесторам близько 10% нових акцій, отримавши за них до 3 млрд. дол. Для порівняння: капіталізація Chalco (виробляє близько 3 млн. т алюмінію на рік) зараз дорівнює 22,3 млрд. дол.

Chinalco - один з найбільших металургійних холдингів Китаю. 100% її акцій належить державі.

Як відомо, група UC Rusal контролює Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК).