ЛУКОЙЛ шукає підтримку в Україні

Середа, 7 жовтня 2009, 12:12

Президент НК "ЛУКОЙЛ" Вагіт Алекперов провів переговори з рядом високопоставлених представників керівництва України з приводу ситуації навколо Одеського нафтопереробного заводу, який належить компанії.

Про це повідомили Агентству нафтової інформації (АНІ) у прес-службі "ЛУКОЙЛа", передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Поки ніяких остаточних рішень не прийнято. Найближчим часом Вагіт Алекперов повторить свій візит для зустрічі з прем'єр-міністром України", - сказали в "ЛУКОЙЛі".

Як повідомлялося, керівництво "ЛУКОЙЛ" 2 жовтня ухвалило рішення зупинити виробництво на Одеському НПЗ.

"Це вимушене рішення викликане діями української компанії ВАТ "Укртранснафта", яка з 1 жовтня 2009 перестала прокачувати нафту за маршрутом" Лисичанськ-Кременчук-Одеський НПЗ", - пояснювала НК.

Запропоновані ВАТ "Укртранснафта" інші маршрути поставок нафти на Одеський НПЗ за розрахунками фахівців "Лукойла" значно здорожують вартість сировини і, таким чином, приводять підприємство до збитковості, пояснює компанія.

У той же час "Укртранснафта" покладає всю відповідальність за зупинку переробки нафти на Одеському НПЗ на "ЛУКОЙЛ" і АК "Транснєфть".

В українській компанії вважають, що основною метою ситуації, що склалася, є намір завадити здійсненню поставок каспійської нафти на Кременчуцький НПЗ.

Так, ЗАТ "Укртатнафта" планує в жовтні імпортувати 240 тис. тонн каспійської нафти.