Економіка України не збирається виходити з тіні

Вівторок, 27 жовтня 2009, 10:30

Рівень тінізації української економіки склав 36% від офіційного ВВП.

Про це йдеться в попередніх даних про тенденції в тіньовій економіці України, пише видання "Дело".

За даними Міністерства економіки, у ІІ кварталі 2009 року (у порівнянні з І кварталом) рівень тінізації української економіки не змінився і залишився на рівні 36% від офіційного ВВП.

Після настання гострої фази кризи вітчизняний бізнес почав стрімко йти в тінь.

Так, з липня 2008 року до квітня 2009 року частка економіки, що перебуває в тіні, виріс на 9 процентних пунктів (п.п.) - до 36%.

При цьому за перші три місяці 2009 року рівень тінізації виріс на 4,9 п.п. і досяг максимального значення за весь час публікації цього показника (з 2001 року).

У Мінекономіки основною причиною припинення зростання рівня тінізації у ІІ кварталі називають адаптацію бізнесу до роботи в кризових умовах.

"Поліпшенню ситуації у ІІ кварталі 2009 року сприяло поступове пристосування суб'єктів господарювання до функціонування у кризових умовах, а також стабілізація ситуації на валютному ринку і в банківському секторі", - йдеться в записці Мінекономіки.

У приватній бесіді економісти називають більш прозаїчну причину.

"Бізнес вже звик працювати в кризових умовах. Люди побачили, що не дивлячись ні на що працювати можна, і просто перестали уводити в тінь все поспіль", - пояснили в міністерстві.

На відміну від позиції Мінекономіки, більшість експертів вважає, що гальмування тінізації відбулося в першу чергу через те, що тіньовий сектор вичерпав потенціал для свого розвитку.

"Передумови для збільшення рівня тінізації як і раніше залишаються. Але за рахунок загального зниження економічної активності в країні зараз немає попиту на тіньовий продукт, тому, мабуть, і немає його зростання", - припускає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Ще однією причиною, через яку експерти Мінекономіки могли не побачити зростання "тіні", учасники ринку називають політичний аспект цього питання.

"Коли був опублікований звіт міністерства за перший квартал 2009 року, в якому вперше фігурувала цифра 36%, це викликало невдоволення в керівництва країни. Тому той звіт пробув на сайті Мінекономіки лише кілька днів і був прибраний на "доопрацювання". Можливо, зараз вже відразу відпрацювали більш обережно", - говорить співробітник Міністерства фінансів, який побажав залишитися неназваним.

Схожої думки дотримується і керуючий партнер DLL Top Consulting Ярослав Ломакін.

"Зараз в Україні бізнес стогне через податкові побори. Перед виборами з нього намагаються вижати по максимуму, і говорити в таких умовах про адаптацію якось зовсім передчасно. Просто треба показувати якісь цифри, ось всі відомства і рапортують про успішно виконану роботу", - вважає фінансист.