Китайська валюта може стати резервною в Росії

Неділя, 25 жовтня 2009, 13:54

Росія може включити юань в міжнародні резерви.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на публікацію на сайті Китайського національного радіо (China National Radio), в якому цитуються висловлювання віце-прем'єра - міністра фінансів РФ Олексій Кудріна.

При цьому, за повідомленням китайського радіо, Кудрін сказав, що структура резервів, які в основному складаються з доларів та євро, не буде різко мінятися в середньостроковій перспективі, пише видання "Дело".

У повідомленні China National Radio не вказано, де саме голова Мінфіну РФ зробив ці заяви.

Представник Мінфіну РФ поки не зміг підтвердити або спростувати інформацію, опубліковану China National Radio.

Про те, що юань може стати більш затребуваним Росією, свідчать і недавні слова прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна.

Під час жовтневого візиту до Китаю російський прем'єр заявив, що не виключає можливості того, щоб розрахунки за газ, який поставляється до Китаю, здійснювалися в рублях.

"Ми говорили про таку можливість з Китаєм, наші енергетики ставили таке питання - зокрема, "Газпром", - зазначив Путін.

"Ми можемо розглянути можливість розрахунків за рублі, але це означає, що вони повинні у наших китайських партнерів бути", - підкреслив російський прем'єр.

Сам Кудрін раніше вже казав, що Китай міг би при бажанні зробити юань новою світовою резервною валютою, але на це було б приблизно 10 років.

За його словами, головною перешкодою для того, щоб юань став резервною валютою, є відсутність свободи руху капіталу і конвертованості юаня.