Азаров побачив "дно" української економіки

Середа, 21 жовтня 2009, 16:30

Економіка України досягла дна, але відштовхнутися їй завадять величезні борги, повішені на державу урядом Тимошенко.

Про це заявив депутат Верховної ради, міністр фінансів опозиційного уряду Микола Азаров на зустрічі з місією МВФ, повідомляє прес-служба депутата.

Під час зустрічі керівник місії МВФ Джейла Пазарбашіоглу визнала, що МВФ продовжує співпрацю з Україною для того, щоб в уряду були ресурси для продовження його діяльності.

У свою чергу Микола Азаров підкреслив, що уряд Тимошенко не в змозі виконувати зобов'язання ні перед власним народом, ні перед закордонними кредиторами.

"Умови, на яких надавався кредит МВФ, не виконуються. Проблеми платіжного балансу, банківської системи не вирішуються, ситуація консервується в гіршому варіанті", - заявив він.

"За рік держава позичила вдвічі більше, ніж за всі попередні роки в цілому. Уряд поклав на бюджет держави непомірні зобов'язання, і до того ж абсолютно нічого не зробив, щоб підняти реальний сектор економіки. Країна втратила 18% валового внутрішнього продукту, на 80% знецінилася національна валюта. Це абсолютні світові рекорди падіння. А уряд планує продовжити запозичення", - зазначив Азаров.

Міністр фінансів опозиційного уряду, зокрема, вважає незаконною і необгрунтованою видачу державних гарантій на 50 млрд. гривень.

"Як у 1992-1993 роках одержувачі держгарантій не повернули кредити, і розплачувався за них весь народ України, так і на цей раз борг ляже на платників податків. Так, "Нафтогаз України" вже зараз не в змозі здійснити жодного платежу без допомоги державного бюджету. А дефіцит державного бюджету перевищує всі самі плачевні прогнози", - підкреслив він.

На думку Азарова, Україна може впоратися з проблемами і без кредиту МВФ, ресурсу в країні "достатньо, якщо навести порядок у державних фінансах, грамотно і чесно розпоряджатися коштами".

"Упевнений, що майбутній уряд, незважаючи на дуже сумна спадщину, продемонструє, як це робиться", - сказав він.