Неузгодженість поставила розробку шельфів на Азові під питання

Понеділок, 19 жовтня 2009, 08:51

Державна компанія "Чорноморнафтогаз" і канадська Shelton Canada Corp можуть відмовитися від реалізації спільного проекту з розробки Західно-Бірючого родовища в шельфі Азовського моря.

Про це заявив голова Київського представництва "Чорноморнафтогазу" Олег Струневіч, пише газета "Дело".

Він повідомив, що на буріння першої свердловини на цій площі вже витрачено близько 3 млн. доларів. Зараз партнери вирішують, чи варто інвестувати в розробку родовища надалі.

За словами генерального директора Shelton Зенона Поточного, зараз геологи та геофізики компанії аналізують результати буріння першої свердловини.

"Це була так звана мокра свердловина без газу. На нижньому шарі крейдяному начебто були якісь запаси газу. Але ще потрібно думати над тим, чи доцільно намагатися його звідти дістати", - розповів Поточний.

Як відомо, Західно-Бирюче родовище - це єдине родовище, на якому "Чорноморнафтогаз" і Shelton вже почали бурові роботи.

У перспективі компанії планують розробляти ще два родовища - Північно-Керченське (шельф Азовського моря) і Архангельське (шельф Чорного моря).

Проте далі спільних угод по них справа поки що не рухається. Партнери не можуть отримати дозвіл на проведення робіт в необхідних інстанціях.

Так, "Чорноморнафтогаз" ще в 2008 році подав свої пропозиції про співпрацю з Shelton по Архангельському родовищу в інвесткомітет НАК "Нафтогаз України", який володіє 100% акцій компанії.

За словами голови "Чорноморнафтогаз" Анатолія Присяжнюка, спільна діяльність також повинна бути схвалена урядом. За даними голови прес-центру "Чорноморнафтогазу" Юрія Авдєєва, з 2008 року зрушень з цього питання не спостерігалося.

Аналогічна ситуація і у випадку з Північно-Керченською родовищем.

У "Нафтогазі" поки не виключають надання дозволу "Чорноморнафтогазу" і Shelton на спільну діяльність, але конкретних термінів вважають за краще не називати. "Зараз йде процедура узгодження", - повідомив прес-секретар НАК Валентин Землянський.