Затримка грошей МВФ не вплине на Україну - ЄБРР

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 17:57

Україна має в своєму розпорядженні достатні резерви, для того щоб зберегти стабільність ситуації при затримці виділення чергового траншу від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Таку думку висловив провідний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Олександр Пивоварський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо це відбудеться, то макроекономічні ризики зростуть на якийсь період. З іншого боку ми не вважаємо, що це кардинально вплине на ситуацію в наступні кілька місяців, оскільки в Нацбанку України є ще досить значні резерви й існують важелі стабілізації системи", - сказав він.

"Ми не вважаємо, що в цьому буде якась трагедія. Але це може відтягнути на більш тривалий період повернення довіри до економіки і стабілізаційних процесів в Україні", - додав експерт.

Пивоварський підкреслив, що програма співпраці з МВФ є для України організуючим документом на кризовий період, оскільки передбачає багато оздоровчих ініціатив і реформ, які допоможуть поліпшити ситуацію в українській економіці і фінансовому секторі.

"Більш важливо для України реальне здійснення реформ, щоб повернутися до зростання і стабілізувати фіскальну систему", - пояснив провідний економіст ЄБРР.

За його словами, повноцінна реалізація програми з МВФ допоможе повернути довіру інвесторів до країни.

Як відомо, восени 2008 року МВФ прийняв рішення про виділення Україні кредиту stand-by у розмірі близько 17 млрд. доларів.

Україна вже отримала три транші на загальну суму майже 11 млрд. доларів. Четвертий транш у розмірі понад 3 млрд. доларів запланований на листопад, проте ряд експертів висловлювали сумнів у його виділення через порушення Києвом низки зобов'язань, взятих у рамках співпраці з Фондом.