Тимошенко завершить пенсійну реформу у 2017 році

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 09:04

Уряд планує завершити пенсійну реформу у 2017 році.

Про це йдеться у концепції подальшого проведення пенсійної реформи, ухваленій урядом і оприлюдненій на сайті Кабміну.

Згідно з документом, "удосконалення пенсійної системи та подальше проведення пенсійної реформи здійснюватиметься за напрямами забезпечення стабільного функціонування пенсійної системи, забезпечення соціальної справедливості у солідарній пенсійній системі".

Також серед напрямів визначено "формування ефективної, надійної системи недержавного пенсійного забезпечення; удосконалення та спрощення механізму функціонування та забезпечення зрозумілості пенсійної системи для громадян і роботодавців; забезпечення громадського контролю за функціонуванням Пенсійного фонду; уніфікація пенсійного законодавства".

На першому етапі (2010-2013 роки) передбачається вжити заходів, зокрема, до запровадження дієвого механізму підвищення пенсій шляхом удосконалення механізму їх індексації з метою усунення диспропорцій у розмірах пенсій, призначених у різні роки.

Крім того, це забезпечення диференціації розміру мінімальної пенсійної виплати залежно від страхового стажу та інше.

На другому етапі (2014-2017 роки) передбачається, зокрема, завершити підготовку до запровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи та здійснити її поетапне запровадження, забезпечити рівноправність громадян в пенсійній системі шляхом запровадження єдиних правил призначення пенсій.

Також планується здійснити поступовий перерозподіл страхових внесків між найманими працівниками та роботодавцями з одночасним запровадженням механізму гарантованого компенсуючого підвищення заробітної плати найманому працівникові та інше.

Очікується, що реалізація концепції дасть змогу забезпечити, зокрема, фінансову стабільність пенсійної системи, конституційний рівень пенсійних виплат і дотримання положень Європейського кодексу соціального забезпечення.

Також очікується запровадження справедливого механізму зростання пенсійних виплат, створення справедливої, прозорої пенсійної системи, впровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи та інше.

Українська правда