Одеський НПЗ зупиняє виробництво

Четвер, 1 жовтня 2009, 14:47

ПАТ "ЛУКОЙЛ-Одеський нафтопереробний завод" має намір зупинити виробництво через зміну маршруту поставок російської нафти.

Про це агентству "УНІАН" повідомив представник компанії.

"Сьогодні Одеський НПЗ поставили на режим рециркуляції - це передзупинний режим", - сказав він.

За словами співбесідника агентства, через зміну схеми поставок російської нафти з 1 жовтня - з маршруту "Лисичанськ-Кременчук-Одеський НПЗ" на маршрут "32-й км держкордону України з Білоруссю-Броди-Одеський НПЗ" - вартість послуг з транспортування нафти на виході буде більша на 6,5 дол. за тонну.

"Через поставки нафти за новим маршрутом компанія платитиме на 6,5 дол. за тонну більше", - сказав він.

На початку вересня поточного року "ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ" вже заявляв про те, що ВАТ "Укртранснафта" змушує підприємство імпортувати нафту за невигідним маршрутом.

Протягом серпня "Укртранснафта" неодноразово зверталася до компанії з пропозицією перейти на транспортування нафти за маршрутом "32-й км держкордону України з Білоруссю - Одеський НПЗ".

Зокрема, 31 серпня поточного року підприємство одержало чергове офіційне повідомлення про те, що з 1 жовтня поставки нафти на НПЗ здійснюватиметься за новим маршрутом.

При цьому "Укртранснафта" повідомила, що йдеться не про нав`язування нового маршруту, а про можливість транспортування нафти ще одним альтернативним маршрутом. За інформацією "Укртранснафти", вибір маршруту, яким може здійснюватися транспортування нафти на Одеський НПЗ, залежить від дій російського оператора магістральних нафтопроводів АК "Транснафта".