Туркменський газ проб'є дірку в бюджеті "Газпрому"

Четвер, 1 жовтня 2009, 10:10

Скорочення закупівлі чужого палива "Газпромом" до 44 млрд. куб м. не зменшить витрати компанії.

Російська монополія в цьому році може витратити на закупівлю газу понад 500 млрд. руб., пише видання "Ведомости".

Такі прогнози містяться в новому бюджеті монополії на 2009 рік.

Витрати на купівельний газ в IV кварталі будуть приблизно на рівні II кварталу, каже менеджер "Газпрому", хоча напередодні джерело, близьке до концерну, запевняло, що вони не плануються.

Загальні витрати "Газпрому" на купівельний газ складуть цього року рекордні 501 млрд. руб. З торішніми їх не порівняти: у звітах за МСФЗ концерн вказує витрати на газ, нафту та нафтопродукти. Якщо брати порівняльні витрати з бюджету-2008, виходить майже двократне зростання.

Витрати на чужий газ перевищать 0,5 трлн. руб., підтверджує джерело, близьке до "Газпрому".

До кризи "Газпром" купував чужий газ, оскільки його продажі перевищували видобуток (у 2008 році - 572 млрд. куб м проти 549,7 млрд.). Закупівлі в цьому році продовжувалися через зобов'язання перед постачальниками, пояснювали менеджери "Газпрому".

Але саме сусіди внесуть головний внесок у рекордні витрати "Газпрому": середня ціна закупівлі у них в 2009 році - 271 долар за 1000 куб. м, майже удвічі більше від минулорічного, говориться в новому бюджеті "Газпрому".

Максимальна ціна самого "Газпрому" для європейських клієнтів - 285,8 дол. в середньому по року.

Найдорожче "Газпром" купував газ у Туркменії - по 375,5 дол. (минулого року - 140 дол.). Правда, закупівлі йшли лише в I кварталі: у квітні концерн припинив імпорт з цієї країни.

Якщо в IV кварталі "Газпром" знову буде купувати туркменський газ, це проб'є в його бюджеті дірку близько 2 млрд. дол., говорить співробітник "Газпрому".

Фінансисти "Газпрому" думають, що робити далі, говорить співробітник компанії. Один з варіантів - продаж на ринку ліквідних активів, наприклад акцій "Газпром нафти" (частка концерну - 95,7%). Але голова правління "Газпрому" Олексій Міллер сказав, що цей варіант не розглядається.