Банкіри пов'язують зміцнення гривні з валютними аукціонами НБУ

Середа, 9 вересня 2009, 18:25

Банкіри пов'язують зміцнення курсу гривні на міжбанку з проведенням Національним банком валютних аукціонів для потреб юридичних осіб.

"Гривня на міжбанку зміцнюється тільки завдяки проведенню Національним банком валютних аукціонів (для потреб юросіб)", - сказав експерт Укргазбанку Олександр Охріменко, якого цитує агентство "Українські новини".

Він зазначив, що у разі продовження практики проведення подібних аукціонів гривня й далі буде зміцнюватися.

"На цьому тижні гривня продовжить своє зміцнення. Можливе зміцнення національної валюти до 8,3 гривень за долар", - додав банкір.

Директор департаменту казначейських операцій банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко також прогнозує подальше зміцнення гривні.

"Які-небудь зрозумілі й послідовні дії Нацбанку на ринку відразу ж дають ефект. Щойно ринок починає розуміти послідовність і логічність дій регулятора, відразу ж видно результат. Навіть за невеликого обсягу продажу Нацбанком валюти (63,7 млн. доларів 8 вересня) порівняно з очікуваннями (200-300 млн. доларів) ринок скоригувався майже на 50 копійок", - сказав він.

На думку експерта, гривня й далі буде зміцнюватися.

"Я думаю, що наступний рівень 8 гривень за долар. Між 8 гривень за долар і 9 гривень за долар ніяких прогнозів немає. Я очікую й подальшого зміцнення курсу гривні у разі продовження послідовних дій регулятора", - додав Войтенко.

Банкір також не бачить причин, за якими курс долара може восени або напередодні виборів зрости.

Директор з розвитку корпоративного сектору й філіальної мережі Владислав Кравець також зазначає, що зміцнення курсу гривні на міжбанку пов'язане з діями НБУ.

"Із завтрашнього дня треба формувати зовсім інший коррахунок з урахуванням нових вимог з резервування. Спрацював інструмент стиску грошової маси. Також дають ефект й аукціони Національного банку", - сказав він.

Банкір відмовився прогнозувати подальшу ситуацію на міжбанку.

Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку 9 вересня зміцнився на 0,3 гривні до 8,50 гривень за долар.

НБУ почав проводити аукціони з продажу інвалюти юрособам на міжбанку з 8 вересня.