Ющенко вимагає від Стельмаха і Тимошенко визначитись щодо проблемних банків

Середа, 9 вересня 2009, 17:15

Президет Віктор Ющенко вимагає від Національного банку та Кабінету міністрів остаточно визначити свої позиції щодо перспектив політики рекапіталізації банків, зокрема, банкіу "Надра" та Укрпромбанку.

Про це він заявив під час зустрічі з представниками Національного банку та банку "Надра" і Укрпромбанку, повідомляє прес-служба глави держави.

"Не можна місяцями не давати відповідь, чи уряд береться за рекапіталізацію банку, чи ні. Від уряду потрібна одна чітка відповідь: або він бачить свою відповідальність і приймає це рішення, або відмовляється від співпраці", - сказав Ющенко.

Він ще раз висловив вимогу якомога швидше завершити переговори НБУ та уряду з цього питання та визначити, буде вирішуватися доля проблемних банків через входження держави чи через інші кроки банківської політики.

"Ця невизначеність дорого коштує перш за все вкладникам цих двох банків", - сказав президент.

Також глава держави дав доручення НБУ разом з банками, що знаходяться під тимчасовою адміністрацією, забезпечити інформування громадян через ЗМІ щодо дій, які вживаються для стабілізації фінансового стану таких банків, та їх результатів.

Крім того, президент висловив незадоволення слабкою роботою з цих питань Укрпромбанку та дав доручення НБУ посилити контроль над діями тимчасової адміністрації щодо стабілізації його фінансового стану.

"Мене цікавить відповідь, як у цьому колі разом з урядом сформувати відповідь на повернення вкладів населення, а не робити на цьому піар-акції", - сказав президент, наголосивши на соціальній чутливості питання вирішення проблем вкладників. 

Він констатував, що вирішення проблеми повернення депозитів населення залежить від ефективності управління активами банків.

Відтак, Ющенко вимагає жорсткої реакції на можливі незаконні дії колишніх власників, акціонерів, недобросовісних позичальників банку "Надра" та Укрпромбанку по виведенню активів цих фінансових установ.

"Кожен, хто шляхом махінацій вивів з банку гроші - колишній акціонер, недобросовісний позичальник або його керівник та власник у випадку юридичних осіб - повинні бути названі, на них мають бути відкриті карні справи, гроші мають бути повернуті в банк", - сказав президент.

Він також назвав реструктуризацію заборгованості, в першу чергу перед зовнішніми кредиторами, однією з необхідних умов для оздоровлення проблемних банківських установ будь-яких шляхом і висловив готовність сприяти у вирішенні цих питань на політичному рівні.