Угорський бізнес Фірташа перейшов до колишнього співробітника КДБ

Середа, 9 вересня 2009, 09:34

Російські журналісти розшукали одного із загадкових російських бізнесменів, які допомогли Дмитру Фірташу розлучитися з його угорським газовим трейдером Emfesz.

Ним виявився колишній співробітник КДБ, підприємець Сергій Прокоп'єв, пише газета "Ведомости".

Як повідомлялося, наприкінці квітня український партнер "Газпрому" Дмитро Фірташ, котрий контролює також половину Rosukrenergo, втратив цінний актив - угорського трейдера Emfesz: гендиректор компанії Іштван Гоцці скористався виданим йому кілька років тому дорученням на продаж компанії, і Emfesz за 1 долар дісталася швейцарській RosGas AG.

У червні Гоцці розповів, що продав Emfesz російським бізнесменам.

Назвати їх імена Гоцці відмовився, але менеджер компанії, що входить до Group DF Фірташа, повідомив, що одного з цих підприємців звуть Сергієм Прокоп'євим. Це підтвердили і бізнесмен, близький до керівництва Emfesz, і співробітник "Газпрому".

Газеті вдалося знайти Прокоп'єва. Він, за його власними словами, є бізнесменом, раніше служив у КДБ. Прокоп'єв підтвердив, що брав участь в операції з Emfesz.

Співвласників швейцарської RosGas він не розкриває, але каже, що знав Гоцці ще з того часу, коли той працював у "Сибур".

За словами Прокоп'єва, він здійснював операцію не для себе, а отримав "вказівку зверху" і виконував громадянський обов'язок: потрібно було зберегти для Росії угорський ринок, а для "Газпрому" - гроші.

За його словами, виникли підозри, що Фірташ може не повернути гроші, і єдиним способом не втратити контроль над ситуацією був продаж Emfesz.