Фірташа звинуватили у неврегульованості відносин з "Нафтогазом"

Понеділок, 7 вересня 2009, 20:04

ВАТ "Рівнеазот" не врегулював відносини з "Нафтогазом.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства промислової політики.

"Однією з причин зупинки ВАТ "Рівнеазот" стало не вирішення з вини підприємства з НАК "Нафтогаз України" питання забезпечення природним газом", - наголошується в повідомленні.

В повідомленні вказується, що з початку року ВАТ "Рівнеазот" отримувало природний газ за договором з RosUkrEnergo, а після відсторонення компанії-посередника з українського ринку, товариство не врегулювало з "Нафтогазом" питання розрахунків за спожитий природний газ та забезпечення товариства лімітами природного газу у першому півріччі поточного року.

"Саме бездіяльність з боку керівництва єдиного на Західній Україні виробника азотних мінеральних добрив призвела до того, що вже в травні 2009 року на ВАТ "Рівнеазот" було зупинило основні виробництва", - підкреслює прес-служба.

Крім того, на підприємстві гостро постала проблема перевищення собівартості основних видів продукції, що виробляється підприємством, над рівнем експортних цін (близько 100 дол.).

"Так, станом на 27 серпня 2009 року собівартість аміаку на ВАТ "Рівнеазот" склала - 396 дол./т. при експортній ціні в 265 дол./т.; собівартість амселітри - 240 дол./т., експортна ціна - 170 дол. Таким чином, продукція, що виробляється підприємством, на сьогодні є неконкурентоспроможною", - зазначається в прес-релізі міністерства..

"Замість того, щоб вирішувати питання з НАК "Нафтогаз", керівництво підприємства, опинившись у цій складній ситуації, розпочало широку кампанію звинувачень на адресу уряду щодо неправомірних, на їх думку, дій до ВАТ "Рівнеазот", - додає Мінпрополітики.

У відомстві стверджують, що підприємство має можливість скористатися дозволом уряду на індивідуальну закупівлю газу в інших постачальників, якщо останні запропонують нижчі ціни.

Проте, в будь-якому випадку, питання транспортування газу необхідно вирішувати з НАК "Нафтогаз України" та робити з ним відповідні розрахунки.

За інформацією прес-служби Мінпрополітики, приватизація ВАТ "Рівнеазот", здійснена Фондом державного майна  у 2 етапи. На першому етапі продано потенційним інвесторам 47 % пакету акцій. А вже 2003 року реалізовано залишок пакету акцій - 53%. За наявною інформацією, власниками ВАТ "Рівнеазот" на сьогодні є компанії, які зареєстровані в офшорних зонах.

Як відомо, ВАТ "Рівнеазот" належить до сфери вплуву бізнесмена Дмитра Фірташа.