Тимошенко здала національні інтереси – Ющенко

Неділя, 6 вересня 2009, 21:08

З початку року Україна накопичила 41,5 млрд. гривень штрафів за недобір газу, згідно газових угод з Росією.

Про це заявив президент Віктор Ющенко в ефірі телеканалу "Інтер", відповідаючи на питання, чи є гарантії, що Росія не накладе на Україну штрафні санкції за недобір газу.

"Які гарантії можуть бути, коли чорним по білому написано, що за недобір російського газу у паливний сезон, покупець платить 150% вартості газу, а в міжопалювальних періодах - 300% ціни", - зазначив він.

"Таких штрафів у нас за 7 місяців набралося 41,5 млрд. гривень. Ми за весь газ, який спожили за 7 місяців, менше заплатили, ніж напрацювали штрафів", - заявив президент.

"Очевидно, ні про які зміни до такого договору російська сторона не буде вести мови, бо це найслабкіше місце, самий великий програш, який допустила урядова команда при підписанні цієї угоди. Це один з механізмів залежності, навіть не економічної. Політичної", - підкреслив Ющенко.

"Те що відбулося у січні 2009 року, я маю на увазі контракти і угоди, які підписав прем'єр, зокрема, які входять у пакет газових домовленостей - це здача інтересів України. Це абсолютно авантюрний і непродуманий крок", - наголосив він.

Президент зазначив, що, "враховуючи угоду, підписану прем'єром у Москві, хімія зупинилася".

"А це серед промисловості, поряд з металургією, був один із базових секторів споживання", - сказав Ющенко.

"Хімія обвалилася. Півроку вона стояла, 6 комбінатів формально припинили свою роботу, при чому абсолютно припинили експортну відгрузку, тому що на Україну пішов дешевший аміак виробництва Росії", - заявив глава держави.

Він наголосив, що "жодна промисловість не платила більшої ціни за газ у першому півріччі, як українська промисловість".

"Тішитися, що ми через зупинку виробника припинили споживання - це не є предметом гордості. Це політика, коли знищується курка, яка несе золоті яйця", - вважає президент.

Українська правда