Ющенко закликає інвесторів не допустити другої "Криворіжсталі"

Вівторок, 22 вересня 2009, 20:30

Президент Віктор Ющенко закликає інвесторів відкликати свої заявки на участь у конкурсі з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод".

Про це глава держави сказав в інтерв'ю журналістам у Нью-Йорку, повідомляє агентство "УНІАН".

Президент наголосив, що уряд планує провести непрозору приватизацію одного з найбільших заводів в Україні.

"Я звертаюсь до інвесторів не брати участі в такому шоу", - сказав він.

За словами Ющенка, конкурс з приватизації ОПЗ планують розпочати з суми 4 млрд. гривень і зупинити торги на певній фіксованій сумі, яку він не хоче сьогодні називати, хоча й знає.

Водночас президент зауважив, що ця сума становитиме 50% реальної вартості заводу.

"Це шоу, яке нагадує мені приватизацію "Криворіжсталі", - сказав Ющенко.

Він наголосив, що результати конкурсу з приватизації ОПЗ, навіть якщо він відбудеться, будуть обов'язково скасовані.

Також глава держави нагадав, що, крім декількох рішень судів, які заборонили проведення цього конкурсу, існує ще один важливий фактор, який необхідно враховувати, - це те, що уряд не виконав вимогу громадськості і не провів екологічну експертизу. А відтак, сьогодні у одеситів немає гарантій, які забезпечувала держава щодо екології об'єкту.

Як відомо, 5 липня Фонд держмайна оголосив конкурс з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод".

Стартова ціна складає 4 млрд. гривень. Конкурс повинен відбутися 29 вересня.

Термін прийняття заявок на участь в конкурсі з продажу акцій ОПЗ закінчився 21 вересня. Всього були представлені заявки від трьох компаній: російського ТОВ "Азот-сервіс" та українських ТОВ "Фрунзе-Флора" і ТОВ "Нортіма".

17 вересня президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ, а наступного дня стало відомо про призупинення Окружним адміністративним судом Києва приватизації за позовом екс-глави ФДМ Валентини Семенюк-Самсоненко.

У той же час прем'єр Юлія Тимошенко, Мін'юст і Фонд держмайна заявили про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлений термін - 29 вересня.