Росія не дозволить Україні купувати туркменський газ

Вівторок, 22 вересня 2009, 09:17

Плани щодо відновлення поставок туркменського газу до України знову може перекреслити Росія.

Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов повідомив, що Ашхабад готовий почати переговори з "Газпромом" про відновлення закупівель, пише видання "Комерсант-Україна".

"Росія є для нас давнім стратегічним партнером. Ми і надалі будемо зміцнювати і розвивати нашу співпрацю", - заявив президент Туркменії.

Аналітики впевнені, що Москва згодна купувати туркменський газ навіть на невигідних умовах, аби не допустити підключення Ашхабада до проекту Nabucco.

В "Газпромі" підтвердили, що контакти на рівні експертів тривають.

Офіційна заява керівництва Туркменії означає усунення всіх технічних перешкод для поновлення закупівель Росією туркменського газу, що перервалися після вибуху на САЦ-4.

Президент East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що насправді трубу відновили ще у квітні - через три дні після вибуху.

Припинення прокачування газу, за словами експерта, пояснюється тим, що "Газпрому" невигідно відновлювати його закупівлю на колишніх умовах.

Заява Гурбангули Бердимухамедова означає, що в газовому конфлікті Росії і Туркменії незабаром буде поставлено крапку.

Хоча прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков і офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов не змогли уточнити дату відновлення закупівель туркменського газу і нові умови.