Тимошенко хоче продати 14 обленерго до 1 грудня

Середа, 2 вересня 2009, 15:50

Контрольні пакети акцій 14 обласних енергопостачальних компаній (обленерго), що належать державі, повинні бути виставлені на продаж на відкритих конкурсах з елементами аукціону і продані до 1 грудня 2009 року.

Відповідні поправки у плани розміщення акцій обленерго Кабінет міністрів вніс своїм розпорядженням №1004 від 19 серпня, оприлюдненому у вівторок в газеті "Урядовий кур'єр", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У той же час станом на 25 серпня ці пакети акцій ще не були передані в управління Фонду держмайна (ФДМ).

Крім того, в прес-службі ФДМ агентству відзначили, що інформація про графік виставлення на продаж обленерго поки відсутня.

Згідно діючій практиці, на проведення конкурсу відводиться від 50 до 75 днів, хоча раніше були випадки їх проведення і за 30 днів.

Як повідомлялося, відповідно до розпорядження Кабінету міністрів від 29 липня, ФДМ отримає для подальшого продажу на конкурентних умовах контрольні пакети акцій у розмірі 60% +1 акція в 12 обленерго (для "Запоріжжяобленерго" це буде 60,25%, "Луганськобленерго" - 60,06%), а також 51% акцій "Тернопільобленерго" і 50% +1 акція "Київенерго".

НАК "Енергетична компанія України" збереже за собою по 15% -1 акція в "Вінницяобленерго", "Волиньобленерго", "Дніпрообленерго" та "Закарпаттяобленерго", 10,01% -1 акція в "Хмельніцкоблеерго", по 10% -1 акція в "Крименерго", "Миколаївобленерго" і "Чернівціобленерго", 5,06% -1 акція в "Донецькобленерго" і 5% -1 акція в "Харківобленерго".

Востаннє конкурси із продажу контрольних пакетів акцій обленерго були оголошені у жовтні 2000 року. При цьому вони проходили за окремою процедурою, зокрема, до учасників конкурсу висувалися жорсткі кваліфікаційні вимоги.

Пізніше тодішнє керівництво ФДМ на чолі з Олександром Бондарем заявило про необхідність знизити вимоги до претендентів, щоб розширити кількість учасників і підвищити ціну продажу, зокрема, допустити до торгів українські і російські компанії.