Тимошенко хоче рекапіталізувати прибутковий Укрексімбанк?

Середа, 12 серпня 2009, 16:51

Кабінет міністрів прийняв рішення про збільшення статутного капіталу Укрексімбанку на 650 млн. гривень.

Про це заявив заступник Секретаріату президента, постійний представник президента в Кабміні Олександр Шлапак, пише газета "Дело".

За його словами, відповідне рішення було ухвалене під схему рекапіталізації Укрексімбанку.

Однак, сьогодні банк не вимагає у відповідності зі своїми економічними показниками ніякої рекапіталізації, зазначив він.

Шлапак припускає, що ідеться про якусь домовленість уряду та Укрексімбанку про фінансування якогось проекту чи програми.

"Підозрюю, що це стара домовленість, коли Укрексімбанк у відповідності з фінансовим планом повинен був заплатити 12 млн. гривень прибутків за рік, а заплатив 670, тож очевидно сьогодні йому повертається таким способом той ресурс, яким він повинен був би не платити у вигляді податків", - сказав він.

"Тривожить одне, якщо таким способом почати капіталізувати Ощадний банк, Ексімбанк, то може не вистачити ресурсів на реальну рекапіталізацію", - відзначив Шлапак.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 17 липня прийняв постанову "Про збільшення статутного капіталу ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" та внесення змін до його статуту".

Статутний капітал банку збільшено на суму 999 млн. 999,862 тис. гривень шляхом випуску нових акцій існуючої номінальної вартості із збереженням у власності держави 100% таких акцій.

Реалізація цієї постанови повинна дозволити банку брати участь у масштабних інвестпрограмах та проектах, спрямованих на економічний розвиток України, а також збільшувати залучення кредитних ресурсів від міжнародних фінансових організацій та іноземних банків.

Укрексімбанк за перше півріччя 2009 року отримав прибуток у розмірі 12,2 млн гривень. Це четвертий результат по українським банках.