В Мінекономіки не бачать причин для подорожчання цукру

Понеділок, 10 серпня 2009, 14:01

В Україні відсутні об'єктивні причини для зростання цін на цукор, а подорожчання цього продукту продиктоване виключно спекулятивними факторами.

Про це на прес-конференції заявив міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Від імені уряду хочу заявити: зараз немає ніяких об'єктивних причин для зростання цін на цукор", - сказав він.

За словами міністра, внутрішні запаси цукру до 1 серпня 2009 року складають 735 тис. тонн при середньомісячному споживанні 150-160 тис. тонн.

Крім того, міністр нагадав, що наприкінці серпня - на початку вересня в країні розпочнеться новий сезон цукроваріння.

На думку Данилишина, подорожчання останнім часом цукру викликане виключно спекулятивними діями операторів ринку. Він вважає, що деякі з них скупили цукор за безцінь, а зараз продають його за спекулятивною ціною.

Як підкреслив міністр, уряд робить все можливе для стабілізації цінової ситуації на цукровому ринку.

При цьому він повідомив, що Аграрний фонд здійснив інтервенції цукру в обсязі майже 16 тис. тонн. Загалом Фонд уклав контракти на продаж 34,5 тис. тонн цукру.

Крім того, Данилишин повідомив, що Державний комітет з державного матеріального резерву реалізував 6 тис. тонн цукру і має намір продати ще 9 тис. тонн.

Міністр економіки закликав населення не купувати цукор за спекулятивних цінами. Він вважає, що вартість цукру в роздрібних мережах не повинна перевищувати 4-4,3 гривень за кілограм.

Данилишин запевнив, що найближчим часом відповідні органи назвуть тих, хто спекулює на ринку цукру.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет почав досліджувати діяльність оптових торговців цукром і торговельних мереж, що здійснюють його роздрібну реалізацію, у зв'язку з підвищенням цін на цукор.

5 серпня Кабінет міністрів надав протокольне доручення Аграрному фонду прискорити відпуск цукру торговельним організаціям для стабілізації цін на ринку.

Крім того, уряд має намір запровадити обов'язкове декларування залишків цукру.