G8 вважає ціну на нафту в 70-80 доларів справедливою

Четвер, 9 липня 2009, 17:05

Учасники саміту G8 погодилися з тим, що 70-80 доларів є  справедливою ціною за барель нафти. 

Про це пише The Financial Times.

Переконання нафтових виробників  погодитися на таку ціну й пошук механізмів для  дотримання ними цього вимагає  вирішення  значно більш  жорстких питань, повідомляє видання.

Французький президент  Ніколя Саркозі  та  британський прем‘єр-міністр  Гордон Браун  дискутували щодо цінового діапазону, який  має бути встановлений на нафту. Вони розглядали необхідність підсилення його більшою прозорістю пропозиції нафти та попиту шляхом досягнення більшої відкритості ринків.

Тим часом, лідери G8 не обговорювали роль долара США як резервної світової валюти під час обговорення економічних питань, заявила відповідальна посадова особа, яка представляє уряд Японії.

Крім того, раніше в середу, коли  голови урядів починали прибувати для збору до поліцейської казарми у м. L'Aquila,  яке зазнало  пошкоджень від землетрусу, активісти попереджали, що саміт ризикує провалитися через неможливість домовитися стосовно викидів в атмосферу, які спричиняють зміну клімату,  що є іншим пунктом порядку денного.

Попередні переговори щодо зміни клімату, які проводилися  на форумі  дипломатами  16 провідних країн  пізно у вівторок, викреслили посилання у проекті комюніке стосовно намагання зменшити на 50%  викиди в атмосферу тепличних газів до 2050 року.

Переклад: Валерій Степаненко