Країни "Великої вісімки" не знайшли спільної мови

Четвер, 9 липня 2009, 16:09

G8  не змогла погодити  спільну стратегію економічного зростання 8  липня 2009 року.

Лідери 8  найбагатших країн світу цієї середи не змогли  прийняти спільну стратегію зростання глобальної  економіки з причини  розходження поглядів  щодо  ситуації з відновленням зростання економіки та тим,  що потрібно робити далі, пише The Financial Times.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель хотіла  щоб  саміт G8   зосередився на "стратегії виходу", розробивши план використання  фінансових та грошових  стимулів,  що  є ознакою її стурбованості збільшенням запозичень  та  майбутньої інфляції.

Інші лідери, наприклад,  британський прем'єр-міністр  Ґордон Браун  переконував, що, така розмова передчасна, оскільки світ все ще стоїть перед економічними небезпеками.

Інші учасники закликали  багаті країни розпочати якнайшвидше впровадження  наявного плану стимулювання.

За наявності  економічних прогнозів, які часто суперечать один  одному  - Міжнародний Валютний Фонд обновив у середу свій  прогноз приросту економіки на 2010  рік,  попередивши про мляве зростання економіки - найкраще, що могли зробити учасники саміту - це  "позаклеювати тріщини".

"Стратегії виходу будуть різними для різних країн залежно від місцевих економічних умов та публічних фінансів",  - стверджують лідери восьми країн  - США, Японії, Німеччини, Британії, Франції, Італії, Канади та Росії - у проекті заяви.

Президент Барак Обама залишив двері відкритими для подальших стимулюючих заходів,  хоча і сказав, що витрачання великої кількості позичених грошей є "потенційно контрпродуктивним".

Тим часом Браун попередив, що саміт G8 повинен бути "другим  закликом до пробудження"  перебуваючої під загрозою світової економіки (перший було зроблено на саміті G20  у квітні цього року у Лондоні).

Британський прем'єр-міністр вважає, що зростаючі ціни на нафту та високий рівень безробіття  можуть підірвати крихку економіку.

Канадський прем'єр-міністр Стівен Харпер  зайняв середню позицію, сказавши, що пріоритетом  номер один є  мудре використання вже досягнутого.

"Ми відзначаємо деякі ознаки стабілізації в наших економіках", - йдеться у проекті заяви G8.

"Проте, економічна ситуація  лишається непевною і істотні ризики  для економічної та фінансової стабільності залишаються", - вказується в проекті.

Очікується, що світові лідери використають саміт  G20, куди входять всі  найбагатші країни та країни, що розвиваються - у вересні в Пітсбурзі як можливість для перегрупування, пише видання.

Переклад: Валерій Степаненко