Думка експерта: Незначні коливання є нормою для валютного ринку

Понеділок, 6 липня 2009, 16:17

У вихідні дні курс долара на готівкому ринку підскочив до 7,85-7,90 грн./дол.

Економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко вважає, що незначні коливання валютного курсу є нормою.

"Такі незначні коливання є нормою для валютного ринку", - відзначив він.

Пархоменко підкреслив, що валютні аукціони без обмежень, які проводив НБУ, принесли помірний результат на міжбанківському ринку, але "збити" курс на готівковому ринку не вдалося.

"Зараз курс долара на готівковому ринку вище ніж на міжбанку. Хоча варто очікувати, що найближчим часом обидва курсу зрівняються. Багато чого буде залежати від дій НБУ", - сказав економіст.

Крім того, Пархоменко наголосив, що для нього орієнтиром щодо змін на валютному ринку буде вирішення ситуації з наступним траншем Міжнародного валютного фонду для України.

"Орієнтиром для курсу на найближчий час будуть результати переговорів з МВФ. Нові дані про те як проходять переговори можуть стати причинами коливань на валютному ринку", - вважає експерт.

За його словами, в літній сезон послаблення гривні не варто очікувати: "Ситуація може змінитися для гривні в бік погіршення не раніше осені".

При цьому Пархоменко відзначив, що негативно можуть вплинути на курс гривні панічні настрої населення, які виникають в періоди навіть незначного послаблення гривні.

"Панічні настрої, в свою чергу, викликають ще більше послаблення національної валюти, і виникає замкнене коло, що призводить до неймовірних стрибків курсу, таких, як ми бачили восени 2008 року", - додав економіст.

Економічна правда