Українські хакери вкрали в американського банку 415 тисяч доларів

П'ятниця, 3 липня 2009, 15:36

Українські хакери знову на слуху. Цього разу вони вкрали 415 тисяч доларів з казни в окрузі Буллітт, що в Кентуккі.

Трапилося це цього тижня, запевняє впливове американське видання The Washington Post.

Шахраям допомагали понад 24 співучасників у США.

Прокурор округу Буллітт Уолт Шолар заявив, що проблеми почались 22 червня, коли хтось почав здійснювати незаконний переказ грошей на суму 10 тисяч доларів або менше з платіжних відомостей округу на рахунки як мінімум 25 людей по всьому Буллітт.

Дехто отримував гроші по кілька разів.

29 червня Банк Буллітта (Bullitt County's bank) зрозумів, що щось не так.

За словами Шолара, Bullitt County's bank тоді ж почав вимагати від банків, які отримували ці трансфери, повернення коштів.

"Наш банк сказав, що вони знатимуть до четверга, скільки з тих транзакцій можна буде здійснити у зворотному порядку", - повідомив Шолар. За його словами, незаконні трансфери здійснив "якийсь комп'ютерний вірус".

Як повідомляє видання з посиланням на власне джерело (ця людина саме розслідує кібер-злочин і знає про цей випадок), злочинці використовували для своєї афери троян, відомий як Zeu/Zbot.

Цей троян мав дві новинки. Перше, вкрадені дані надсилались одразу хакерам.

Крім того, троян утворював прямий зв'язок між хакерами та інфікованою системою Microsoft Windows. Це давало змогу шахраям заходити в банківський рахунок жертви, використовуючи її ж інтернет-коннект.

Як повідомляє видання, чимало банків, які переказують гроші он-лайн, перевіряють, чи клієнт контактує з ними з того місця, де він живе і з того комп'ютера, з якого зазвичай він звертався.

Під'єднуючись до ПК чи інтернет-коннекту жертви афери, шахраї уникали будь-яких підозр із боку банку.

Українська правда. Життя