У Києві образилися на слова Євросоюзу щодо зони вільної торгівлі

Четвер, 2 липня 2009, 13:49

У Міністерстві закордонних справ України здивовані заявою посла Єврокомісії з приводу затягування країною передачі європейській стороні пропозицій щодо тарифної політики щодо ряду найменувань продукції в рамках створення зони вільної торгівлі.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я здивований неадекватною, поспішним заявою, яка вчора була озвучена послом Єврокомісії в Україні", - сказав він.

При цьому Єлісєєв поінформував, що всі пропозиції українська сторона вже передала європейським колегам.

"Цікаво, що саме делегація Європейського союзу відмовляється обговорювати тарифні пропозиції під час раунду переговорів щодо зони вільної торгівлі, який наразі проходить у Києві. Тобто, все навпаки", - сказав він.

Заступник голови МЗС додав, що вранці по телефону розмовляв з головою делегації ЄС на переговорах з Україною, який висловив здивування з приводу цієї заяви і обіцяв розібратися.

"Розглядаємо останню заяву посла про нібито затягування українською стороною подачі пропозицій і неможливості підписати угоду (про асоціацію) до кінця поточного року як банальний політичний тиск на Україну для того, щоб спонукати без застережень прийняти пропозиції ЄС", - підкреслив Єлісєєв.

За його словами, українська сторона досить спокійно ставиться до такого тиску ЄС і продовжуватиме дії, спрямовані на захист національних інтересів, у тому числі що стосуються українського виробника, який повинен отримати "справжній доступ до ринків ЄС".

"В іншому випадку всі твердження ЄС щодо економічної інтеграції залишаються тільки абстракцій", - сказав Єлісєєв.

Говорячи про терміни підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, він зазначив, що раніше обидві сторони домовилися: пріоритетом у переговорах має стати якість і змістовність цього документа, а також досягнення розумного балансу інтересів обох сторін.

Як повідомлялося, у середу глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що українська сторона зволікає з наданням європейським партнерам своїх пропозицій на низку найменувань продукції, яка обкладатиметься митом після створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.