Податкова прогнозує збільшення кількості збиткових банків

Середа, 1 липня 2009, 19:26

Кількість збиткових українських банків у другому кварталі 2009 року зросте, що вимагає зміни спрямованості контрольної роботи податкових органів.

Про це повідомив директор департаменту контролю за фінансовими установами та операціями у сфері зовнішньоекономічної діяльності Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Тетяна Сисоєва, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Буде набагато гірше, ніж за перший квартал. Я очікую, що збитки будуть глибше, більше. Кількість збиткових банків теж збільшиться. Хотілося б помилитися", - сказала вона в ході "круглого столу" у Києві в середу.

Аналізуючи підсумки роботи банківської системи в січні-березні, Сисоєва відзначила, що за даними фінансової звітності збитки банків склали близько 7 млрд. грн., а за даними податкової - понад 500 млн. грн.

"Основна причина збитковості - це формування страхових резервів під кредитні операції. Ніщо інше не мало такого істотного впливу на результати. За фінансової звітності ми побачили, що обсяг сформованих резервів тільки під кредитні операції (станом на 1 квітня 2009 року) - це 62 млрд грн., або 8,4% від активів", - сказала директор департаменту.

При цьому вона нагадала, що податкове законодавство обмежує право віднесення на валові витрати страхових резервів на рівні до 10% активу.

"Банківська система вже підійшла до стелі. Якщо раніше цей ліміт не тиснув практично ні на кого, то на сьогоднішній день це вже відчутно. 42 банку перевищили в фінзвітності рівень формування резервів", - наголосила Сисоєва.

Директор департаменту також повідомила, що податкова має намір зосередити свою роботу на тому, щоб не допустити використання банками схем по мінімізації оподаткування на тлі кризових явищ.