Створення Причорноморського зернового пулу можливе уже восени

Понеділок, 8 червня 2009, 12:36

Пропозиції щодо створення Причорноморського зернового пулу можуть бути представлені на обговорення на рівні глав урядів восени 2009 року.

Про це заявив міністр аграрної політики України Юрій Мельник на бізнес-форумі в рамках Всесвітнього зернового форуму в Санкт-Петербурзі, передає телеканал "Вести".

Створення пулу експортерів зерна у Причорноморському регіоні передбачає спільні дії Росії, України і Казахстану з експорту зерна, управління зерновими запасами та інвестування в розвиток зернової інфраструктури.

Український міністр розповів, що міждержавна робоча група "протягом року працювала над підготовкою основних принципів створення координуючого центру щодо спільних дій на ринку зерна країн Причорноморського регіону".

"Ми зрозуміли наші пріоритети з виробництва, експорту, країнам покупцям зерна. Сьогодні немає невідомих, за якими не можна було б прийняти рішення. Я думаю, що цю тему вже можна обговорювати на найвищому рівні", - відзначив Мельник.

Міністр не виключив, що "це питання може бути поставлене на розгляд уже на наступному засіданні Комітету з питань економічного співробітництва на рівні глав урядів, яке планується провести у вересні 2009 року в Києві".

На його думку, у питанні створення Причорноморського пулу країн-експортерів зерна "потрібно вибудовувати відносини по всьому виробничому ланцюжку: посів, збирання, транспортування та інше".

"Треба зрозуміти, де у кожного з учасників сильні сторони, де слабкі, і знаходити відповіді на запитання. Приміром, у України є прерогатива з відвантаження зерна, тому що вона має кілька глибоководних портів, але є програшний момент - висока собівартість самого зерна. У виробничій складовій - пріоритет у Росії", - відзначив Мельник.

Міністр висловив впевненість, що співпраця в рамках зернового пулу буде вигідною для всіх його учасників.