Відновлення експорту електроенергії до Білорусі блокується

Субота, 6 червня 2009, 15:46

Відновлення експорту електроенергії до Білорусі блокується через позицію Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ).

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на джерело в Міністерстві палива й енергетики України.

За його словами, зокрема, ДП "Енергоринок" відмовляється підписувати контракт з "Укрінтеренерго" на закупівлю електроенергії для експорту через відсутність відповідної постанови НКРЕ.

У свою чергу, НКРЕ відмовляється приймати таку постанову, оскільки вважає, що вона суперечитиме нещодавно прийнятим змінам до закону "Про електроенергетику", згідно з яким ціна електроенергії, що купується для експорту, має бути не нижчою за оптову ринкову ціну.

"Ринок не укладає контракт, посилаючись на відсутність постанови НКРЕ. НКРЕ, у свою чергу, вказує на зміни в законодавстві", - сказав співрозмовник агентства.

При цьому він підтвердив, що контракт "Укрінтеренерго" і "Біленерго" передбачає постачання електроенергії за ціною, яка об`єктивно нижча за ціну, що склалася на ОРЕ.

Співрозмовник агентства також додав, що на сьогодні ситуація з відновленням експорту впирається тільки в позицію українських відомств, оскільки цінова комісія при уряді Республіки Білорусь вже погодила контракт українських операторів.

"Нині проходить процес формального оформлення даного дозволу", - сказав він.