Україна скасує надбавку в 13% на імпорт авто

Четвер, 4 червня 2009, 12:05

Уряд України найближчим часом має намір скасувати тимчасову надбавку до ввізного мита на автомобілі і холодильники розміром 13% від митної вартості.

Про це заявив міністр економіки України Богдан Данилишин в ході другого засідання українсько-латвійської міжурядової комісії в Києві в четве, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"Хочу проінформувати вас про те, що уряд України планує найближчим часом скасувати 13% надбавку на імпорт деяких товарів. Залишилися лише деякі побутові товари, машини, і, думаю, що найближчим часом вони будуть скасовані", - сказав Данилишин.

Міністр підкреслив, що йому відомо про негативну реакцію багатьох європейських країн на тимчасове запровадження в Україні додаткових надбавок до імпортних мит.

"Відповідний законопроект щодо скасування надбавки розроблений Міністерством економіки і зараз знаходиться в парламенті нашої держави", - відзначив він.

Як повідомлялося, прийнятий в цьому році закон "Про внесення змін до деяких законів України метою поліпшення стану платіжного балансу України в зв'язку зі світовою фінансовою кризою" передбачав введення тимчасової цільової надбавки в 13% до імпортного мита на низку товарів.

До їх переліку увійшли, зокрема, продукти харчування, одяг, взуття, холодильники і плити, а також легкові, вантажні автомобілі і автобуси. Закон було опубліковано 24 лютого і вступив він в силу через 10 днів з моменту опублікування.

У той же час закон надає Кабінету міністрів право на свій розсуд зменшувати розмір тимчасового мита за окремими товарними позиціями. Уряд 18 березня скористався цим правом і оголосив про своє рішення скасувати надбавку до мита на імпорт на 13% на усю низку товарів, крім автомобілів і холодильного обладнання.

Як уточнила Державна митна служба, тимчасова надбавка до ввізного мита в розмірі 13% від митної вартості, крім автомобілів і холодильників, скасовано з 00:00 годин 25 березня.

У меморандумі економічної і фінансової політики, направленому українській владі в кінці квітня Міжнародним валютним фондом, міститься обіцянка незабаром скасувати збережені надбавки на автомобілі та холодильники, однак без зазначення конкретної дати.