До наглядових рад рекапіталізованих банків увійдуть "люди Мінфіну"

Субота, 20 червня 2009, 10:21

Представниками держави у наглядових радах банків, що підлягають рекапіталізації, будуть виключно співробітники Міністерства фінансів.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Наглядові ради формуватимуться зі співробітників Міністерства фінансів. Відповідно до державної частки в банку, ми формуватимемо свою квоту за кількістю членів наглядової ради. Скажімо, якщо в Укргазбанку у нас є партнери, то на свою частку вони делегуватимуть пропорційну кількість своїх представників у наглядову раду", - повідомив він.

В.о. міністра фінансів уточнив, що представник Мінфіну, який увійде до наглядової ради, отримає відповідну довіреність і вказівки, як і з яких питань він повинен голосувати.

Водночас, Уманський відмовився коментувати кандидатури керівників банків, що підлягають рекапіталізації.

За даними видання, котрі в.о. міністра фінансів не спростував, головною кандидатурою на пост управляючого банку "Київ" є Олександр Сингаєвський, який очолював наглядову раду банку "Велес", на пост керівника Укргазбанку - Олександр Морозов, член наглядової ради Ощадбанку, на пост керівника "Родовід Банку" - Сергій Щербіна, який останні два роки керував ІнвестКредітБанком.

Ігор Уманський, не конкретизуючи, що було визначальними чинниками у появі цих претендентів, лише відзначив, що перераховані вище кандидатури "з'явилися по-різному".

"Ми ж - незалежно від того, хто і звідки з'явився, - по завершенні роботи тимчасової адміністрації когось призначатимемо виконувачами обов'язків, управляючими. Та робитиметься це відповідно до закону. Жодних спеціальних процедур або преференцій", - пояснив в.о. міністра фінансів.

Він уточнив, що процедура узгодження кандидатів проходитиме відповідно до закону про управління об'єктами державної власності і постанови Кабміну, яка регламентує порядок конкурсного відбору керівників на підприємства держсектору.

"Ніхто не скасовував обов'язку ці документи виконувати. Ми зобов'язані - й ми будемо - проводити конкурс. Безумовно, кандидатури, які пройдуть за конкурсом, слід погодити з Національним банком, вони мають скласти іспити. Буде це Морозов, Щербина чи Сингаївський - покаже час", - підкреслив Уманський.

При цьому він додав, що "остаточне вирішення по суті цих питань прийматиме Юлія Володимирівна".