"Газпром" може прибрати молдавську ГТС

Вівторок, 2 червня 2009, 09:15

ВАТ "Газпром" з огляду на великі борги Придністров`я за російський природний газ може в судовому порядку накласти арешт на активи молдавсько-російського підприємства "Молдовагаз", що призведе до переходу розподільчої газотранспортної системи (ГТС) країни в розпорядження російського газового холдингу.

Про це журналістам у Кишиневі повідомив голова правління АТ "Молдовагаз" Олександр Гусєв, повідомляє агентство "УНІАН".

За його словами, якщо "Газпром" стягатиме всі борги за газ, зокрема заборгованість Придністров`я, він зможе забрати все майно "Молдовагаз" і буде повноправним власником, а підприємство "Молдовагаз" залишиться без активів, без магістральних і розподільчих трубопроводів і, отже, припинить існування.

За словами голови "Молдовагазу", "Газпром" може обмежити постачання природного газу до Молдови відповідно до реального рівня його оплати, або повністю припинити газопостачання.

"Поки що певної інформації про те, що ситуація розвиватиметься критично, і нас можуть відключити від газу за неплатежі Придністров`я, у нас немає, і ми прагнемо не допустити цього, але ми не можемо виключити і такого розвитку подій", - зазначив Гусєв.

Раніше голова правління АТ "Молдовагаз" повідомляв, що загальний рівень розрахунку Придністров`я за російський природний газ, спожитий 2008 року, склав близько 16%. Він зазначив, що Придністровський регіон одержав в 2008 року газ на суму 352 млн. дол., а заплатив за нього 55 млн. дол.

Основний загальний борг АТ "Молдовагаз" за російський природний газ в 2008 році збільшився на 297 млн. дол., або на 28,4%, склавши на початок 2009 року без урахування пені 1,343 млрд. дол. Борг компанії безпосередньо перед "Газпромом" дорівнює 681 млн. дол., з яких 640 млн. дол., - заборгованість Придністров`я.