Ющенко наполягає на перегляді цін за транзит російського газу

П'ятниця, 19 червня 2009, 15:30

Президент Віктор Ющенко виступає за перегляд формули розрахунку ціни на транзит газу між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Про це він заявив на прес-конференції у Сербії, повідомляє агентство "Українсьькі новини".

"Встановлення нормальної європейської ціни на транзит газу - це те, що потребує перегляду в домовленостях, яких було досягнуто в січні цього року", - сказав Ющенко.

Він вважає, що домовленості про транзит російського газу територією України за таку низьку ціну не посилює надійність транзиту цього газу до країн Європи.

Президент вважає, що Україна 2009 року втратить 2,5 млрд. доларів через те, що під час переговорів з Росією не наполягла на середньоєвропейській ціні за транзит газу.

Як повідомлялося, у травні загальний транзит природного газу через територію України скоротився на 21,74%, або на 2,15 млрд. кубометрів порівняно з аналогічним періодом 2008 року - до 7,74 млрд. кубометрів.

Ставка транзиту російського газу українською територією затверджена на 2009 рік на рівні 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 км.

З 1 січня 2010 року ставка транзиту має стати ринковою, і буде розраховуватися за загальноприйнятою європейською формулою.

За розрахунками міністра палива та енергетики Юрія Продана, у 2010 році вона складе близько 3 доларів за 1000 куб. м на 100 км.

Перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко прогнозує ставку на рівні 2,04 долара за 1 тис. куб м на 100 км.

Протяжність транзиту російського газу по газотранспортній системі України до країн Європи - 1,24 тис. км.