Міністерства посварились через вугілля

Середа, 17 червня 2009, 19:37

Міністерство палива та енергетики пропонує знизити базову закупівельну ціну енергетичного вугілля, яке постачається на теплоелектростанції (ТЕС) енергогенеруючих компаній на 14,7% (на 77,76 гривень) - до 450 гривень за тонну (без ПДВ).

Про це ідется в матеріалах Міністерства вугільної промисловості, які підготовлені до засідання комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, Мінпаливенерго пояснює необхідність зниження ціни на енерговугілля складним фінансовим станом підвідомчих ТЕС і важким станом теплової електроенергетики в цілому.

У той же час в Мінвуглепромі виступають категорично проти такої ініціативи Мінпаливенерго.

"Мінвуглепром категорично проти запропонованого Мінпаливенерго зниження рівня ціни однієї тонни енергетичного вугілля до 450 гривень, оскільки це призведе до втрат доходу державних вугледобувних підприємств тільки в другому півріччі 2009 року на загальну суму 1 млрд. гривень", - наголошується в матеріалах.

У вугільному міністерстві відзначають, що така ініціатива Мінпаливенерго ставить під загрозу проведення гірничих робіт, виплату зарплати і призведе до зростання соціальної напруги в шахтарських колективах і вугільних регіонах країни.

При цьому в Мінвуглепромі вважають, що для збалансування доходів і витрат вугледобувних підприємств, які управляються міністерством, ціну на енергетичне вугілля необхідно збільшити на 44,2% (на 233,24 гривень) - до 761 гривень за тонну.

Згідно зі спільним наказом цих міністерств від 6 травня 2009 року, на сьогодні діє базова договірна ціна енергетичного вугілля, що поставляється для потреб теплоелектростанцій генкомпаній, у розмірі 527,76 гривень за тонну (без ПДВ).