"Укртелеком" змінює умови доступу до телефонної каналізації

Вівторок, 16 червня 2009, 12:55

Держоператор зв'язку "Укртелеком" затвердив новий порядок доступу до трубопроводів для прокладки телефонних кабелів (телефонної каналізації) для операторів фіксованого зв'язку.

Нова схема припускає, що "Укртелеком" буде стягувати з операторів велику плату за користування каналізацією, однак буде займатися прокладкою телекомунікаційних мереж самостійно, пише газета "Дело".

"Ми зможемо прокласти кабель у каналі, де він був резервним, а за цей час паралельно побудуємо новий. При цьому маршрути проходження мереж будуть узгоджуватися з операторами", - пояснює директор філії централізованого продажу послуг "Укртелекому" Ігор Сиротенко.

Наразі оператори розвивають мережу, використовуючи телефонну каналізацію загального користування.

Так, за даними "Укртелекому", 2008 року оператори пропонували держкомпанії прокласти близько 14 тисяч кілометрів кабелю, однак реалізовано було на порядок менше.

У більшості випадків оператори відмовлялися займатися роботами по добудові каналізації, оскільки це вимагало істотних вкладень і великої кількості узгоджень.

Прокладка кілометра телефонної каналізації обходиться "Укртелекому" в 300-600 тис. гривень. З урахуванням цієї суми і були розраховані нові тарифи.

За прокладку кілометра кабелю діаметром до 20 міліметрів і надання місця в каналізації оператор повинен буде заплатити 22,8 тис. гривень.

Крім того, оператор зможе забронювати місце у споруджуваній каналізації. Вартість бронювання прокладки кабелю діаметром до 20 міліметрів складає 107 гривень щомісяця.

Крім того, буде стягуватися плата за використання місця в каналізації - 107 гривень на місяць за кілометр кабелю.

Нині місце під прокладку кілометра кабелю діаметром до 24 міліметрів коштує 3,5 тис. гривень.

Нові умови і тарифи будуть опубліковані на сайті компанії вже цього тижня.