Нацбанк знизив облікову ставку з понеділка

П'ятниця, 12 червня 2009, 17:42

Правління Національного банку України (НБУ) з 15 червня знизило облікову ставку до 11% річних з 12% річних, які утримувались з кінця квітня 2008 року.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"Проаналізувавши динаміку макроекономічних і монетарних показників у січні-травні 2009 року, прогнозні показники економічного і соціального розвитку України та грошово-кредитного ринку, правління НБУ звертає увагу на появу певних ознак стабілізації на грошово-кредитному ринку", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, за даними НБУ, це знайшло вираз у зниженні інфляційного тиску, припиненні тенденції до відпливу коштів населення з банків, стабілізації ситуації на валютному ринку, зростанні обсягів кредитування підприємств реального сектору економіки та зниженні процентних ставок за кредитами та депозитами.

Як повідомлялося, 10 червня Рада НБУ рекомендувала правлінню Нацбанку знизити облікову ставку і зблизити її з розміром ставки рефінансування для сприяння поліпшенню економічної динаміки.

Востаннє раз Нацбанк змінив облікову ставку в кінці квітня 2008 року, підвищивши її на 2 п. п. - до 12%.

Ставки по активних операціях НБУ утримуються на незмінному рівні з лютого 2009 року: ставка рефінансування за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами тоді була підвищена на 2 п. п. - до 18% річних, без забезпечення - на 3 п. п., до 20% річних.

Інфляція в Україні у травні 2009 року сповільнилася до 0,5% з 0,9% у квітні, а в річному численні - з 15,6% до 14,7%. За підсумками січня-травня інфляція склала 7,4%.