Британський банк Barclays продає бізнес

П'ятниця, 12 червня 2009, 10:50

Британський банк Barclays погодився продати фірму Barclays Global Investors, що займається управлінням активів, американській Blackrock за 8,2 мільярда фунтів стерлінгів (13,5 мільярдів доларів).

Про це повідомляє BBC News.

Якщо угода відбудеться, вона стане однією з найбільших у фінансовій сфері за 2009 рік та наймасштабнішою у сфері управління активами за всю історію цієї галузі.

За умовами угоди з Blackrock, американська компанія заплатить британцям готівкою та акціями об'єднаної компанії. Вона, як передбачається, стане найбільшою в світі на ринку управління активами - під її контролем опиняться активи на 1,64 трильйона фунтів стерлінгів (2,7 трильйона доларів).

Barclays розпродає активи для того, щоб впоратися з наслідками фінансової кризи. На відміну від інших британських банків Barclays практично відмовився від допомоги держави в боротьбі з кризою, залучаючи держкошти тільки побічно.

У квітні 2008 року Barclays вирішив продати частину Barclays Global Investors - компанію iShares - фонду CVC Capital Partners за 4,4 мільярда доларів. Сума угоди повинна була скласти 4,4 мільярда доларів. Тепер Barclays доведеться виплатити CVC штраф в 175 мільйонів доларів за зрив угоди.

Bloomberg пояснює перемогу Blackrock над конкурентами в боротьбі за британський актив тим, що капіталізація компанії на ринку зросла з початку року на 36 відсотків. Для порівняння, Bank of New York Mellon, який є конкурентом Blackrock на американському ринку, подорожчав лише на 2,2 відсотка.

Державна Street Corp не могла конкурувати з приватними компаніями, тому що, швидше за все, угода була б заблокована анотімонопольниками. У той же час менш великі компанії - як той же CVC Capital - в умовах кризи зіткнулися з труднощами залучення позикових коштів для фінансування операції.

Barclays - третій за розміром банк у Великобританії. Він вважається однією з головних жертв іпотечної кризи, через яку йому довелося організовувати додаткову емісію акцій для залучення фінансування.