ЄБРР готовий дати Україні гроші на розвиток села

Середа, 10 червня 2009, 08:46

Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про готовність фінансувати аграрні проекти в Україні, Росії і Казахстані, найбільших виробниках збіжжя на пострадянських теренах.

Під час Світового зернового форуму у Санкт-Петербурзі Євробанк повідомив, що готовий вкласти гроші у будь-яку складову харчового ланцюга, так само, як і в проекти з розвитку інфраструктури.

Стосовно України, то серйозне залучення приватних коштів можливе лише після того, як зміниться Земельний кодекс, наголосив у розмові з "Радіо Свобода" речник Євробанку в Києві Антон Усов.

"Фермери, які звертаються до Європейського банку, не мають ліквідної застави, тому автоматично таке кредитування стає дуже проблемним", - каже він.

Раніше в Україні Євробанк уже фінансував проекти, пов'язані з переробкою аграрної продукції і вдосконаленням зернового ринку, зокрема, запровадження складських сертифікатів на збіжжя. Але залучити більше коштів і підтримати первинне виробництвом заважає відсутність ринку землі.

Натомість Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", сумнівається, що Україні варто негайно реформувати земельний ринок.

"На піку економічного спаду ніхто не буде платити за землю більш-менш прийнятну ціну. Це означає, що власники земельних паїв продадуть її за найнижчими цінами, які зараз тільки можливі. Другий момент. Навіть з точки зору сільгосппідприємств, які працюють в Україні, десь позичити гроші і викупити землю практично неможливо в тих умовах, які склалися на фінансових ринках", - говорить український експерт.

Водночас Лапа вважає, що закордонні інвестиції в українське село безумовно потрібні, а гроші Євробанку радить спрямувати, в першу чергу, на розвиток аграрної інфраструктури, наприклад, умов транспортування збіжжя річками.