НБУ варто посилювати курс гривні помірно?

Вівторок, 26 травня 2009, 10:53

Національному банку (НБУ) доцільно у другому кварталі поточного року сприяти лише помірному посиленню обмінного курсу гривні.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"У другому кварталі доцільно, по-перше, сприяти процесу лише помірного посилення обмінного курсу. По-друге, регулювати силу цього необхідно сприяння у відповідності зі змінами в балансі макрорісков рецесії та інфляції", - сказав він.

Радник голови НБУ пояснив, що посилення курсу в 2009 році не є відображенням розвороту в дії фундаментальних факторів.

При цьому він підкреслив, що якщо уповільнення спаду в економіці буде відбуватися повільніше, ніж зниження темпів інфляції, то посилення курсу слід обмежувати.

Керівник групи радників голови НБУ підкреслив, що ревальвація гривні в 2009 році не зупинила вирівнювання поточного рахунку платіжного балансу.

"Це відбувається в тому, що швидше темпи зниження ВВП обвалюють сукупний попит: споживчий та інвестиційний. З початку року, за моїми оцінками, ВВП скоротився на 19%, інвестиційний попит - на 36%, а споживчий - на 10%. Звідси різке зменшення дефіциту поточного рахунку, який відображає пропорцію між споживанням, яке падає глибше і швидше, і виробництвом, яке зменшується трохи повільніше", - пояснив Литвицький.

Він вважає, що в таких обставин певне посилення гривні може сприяти уповільненню спаду ВВП, оскільки буде підживлювати сукупний попит і, насамперед, споживчий.

За його словами, такий розвиток подій збереже тенденцію вирівнювання поточного рахунку.