Газова пропозиція Путіна негативно позначиться на українській ГТС?

П'ятниця, 22 травня 2009, 19:29

Запропонована російською стороною схема авансової оплати транзиту російського газу для оплати Україною газу, необхідного для закачування до підземних сховищ газу (ПСГ), може призвести до дефіциту капітальних вкладень на утримання газотранспортної системи (ГТС) України.

Таку думку висловив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко у коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

"Я вважаю, що це не найкраща схема. Ті кошти, які повинні були йти на утримання надійності газотранспортної системи, на експлуатаційні витрати, на капітальні витрати, підуть на оплату природного газу. Утворюється великий дефіцит коштів на підтримання у надійному стані ГТС. За рахунок чого цей дефіцит буде покриватися, поки що не відомо. Отримані кошти навряд чи підуть на закупівлю природного газу ", - сказав він.

"За даними НАК "Нафтогаз України", у підземних сховищах на сьогодні знаходиться понад 16 млрд. кубометрів газу. В умовах спаду споживання Україні цих обсягів практично достатньо", - зазначив Омельченко.

За словами експерта, запропонована схема може тільки відстрочити фінансові проблеми "Нафтогазу" і держбюджету.

"Проблема не вирішується - вона навпаки ускладнюється. Головна проблема - це дефіцит капітальних вкладень і ще більше посилення і політичного та економічного тиску на Україну, оскільки Україна буде змушена десь брати кошти на покриття дефіциту для утримання ГТС", - зазначив Омельченко.

Як повідомлялося, у п'ятницю прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що Росія пропонує Україні здійснити авансові платежі за транзит російського газу через її територію на термін до п`яти років - для оплати Києвом газу, необхідного для закачування до українських підземних газосховищ.