Парламент не визнав мікропідприємців

Вівторок, 19 травня 2009, 19:12

Верховна рада відмовилася визначати поняття суб'єкта мікропідприємництва.

За проект змін до низки законів щодо визначення поняття суб'єкта мікропідприємництва №3461 в першому читанні проголосували всього 47 народних депутатів з 441 зареєстрованих у залі.

За те, щоб направити законопроект на повторне перше читання, проголосували 164 народних депутата.

Законопроектом, зокрема, пропонувалося доповнити Господарський кодекс України положенням про те, що суб'єкти господарювання в залежності від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації за рік відносяться до суб'єктів мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва.

Суб'єктами мікропідприємництва пропонувалося визначити фізичних осіб, що зареєстровані як підприємці, у яких середня кількість працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб, а обсяг річного валового доходу не перевищує суми, еквівалентної 2 млн. євро за середньорічним курсом НБУ.

Суб'єктами малого підприємництва, згідно з законопроектом, є фізичні особи-підприємці, у яких кількість працюючих не перевищує 50 осіб, а обсяг річного валового доходу не перевищує суми, еквівалентної 10 млн. євро, а також юридичні особи-підприємці з такими ж річними показниками.

Суб'єктами великого підприємництва є фізичні особи, у яких кількість працюючих перевищує 250 чоловік, а обсяг валового доходу від реалізації продукції, робіт, послуг за рік перевищує суму, еквівалентну 50 млн. євро.

Інших суб'єкті господарювання автори законопроекту віднесли до середнього бізнесу.