"Газпром" підписав документи про газову трубу в обхід України

П'ятниця, 15 травня 2009, 18:21

Російський "Газпром" підписав пакет документів щодо реалізації проекту "Південний потік" (South Stream) з болгарською, грецькою та сербською енергетичними компаніями - Bulgarian Energy Holding, DESFA і Srbijagas.

Про це повідомляє агентство РИА "Новости".

Серед підписаних документів - угода між "Газпромом" і Bulgarian Energy Holding про співпрацю при створенні газопроводу для транзиту природного газу через територію Болгарії, а також базові угоди про співробітництво "Газпрому" з грецькою DESFA і сербською Srbijagas.

Документи встановлюють принципи взаємодії сторін на передінвестиційну стадії проекту і визначають умови, порядок створення та механізми діяльності спільних підприємств, які будуть запроваджені для проектування, будівництва та експлуатації "Південного потоку".

Також російський монополіст підписав друге доповнення до меморандуму про взаєморозуміння щодо подальших кроків по реалізації проекту "Південний потік" з італійською Eni.

Документ передбачає збільшення потужності морської ділянки газопроводу "Південний потік" з 31 до 63 мільярдів кубометрів на рік.

Проект "Південний потік" включає в себе сухопутні частини газопроводу по території РФ і ряду європейських країн, а також морські газопроводи через Чорне та Адріатичне моря.

Для реалізації сухопутної частини проекту за кордоном раніше були підписані міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною та Грецією.

Росія дотримується рішення про запуск газу по "Південного потоку" не пізніше 2015 року.