"Газпром" виграв у Мінпаливенерго України суд щодо транзиту газу

П'ятниця, 15 травня 2009, 18:08

Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляцію ВАТ "Газпром" на рішення господарського суду Києва від 9 січня 2009 року про заборону транзиту російського природного газу територією України у 2009 році.

Відповідне рішення апеляційний суд прийняв 29 квітня, тоді як апеляція, зупиняє рішення суду нижчої інстанції була подана ще 19 січня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані квартального звіту "Газпрому".

Як повідомлялося, Мінпаливенерго України в розпал російсько-українського газового конфлікту 5 січня 2009 року звернулося до господарського суду з позовом до НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про визнання недійсними двох доповнень до контракту від 21 червня 2002 року про обсяги й умови транзиту російського природного газу через територію України на період 2003-2013 років.

Мінпаливенерго аргументувало свій позов тим, що угоди були укладені колишнім заступником голови правління НАК Ігорем Вороніним, який не мав на це відповідних повноважень з боку Кабінету міністрів України.

Конфлікт був врегульований 19 січня, коли "Нафтогаз" і "Газпром" підписали 11-річні контракти на постачання і транзит природного газу.