Долар зміцнюється всупереч очікуванням

П'ятниця, 15 травня 2009, 11:08

Долар США в четвер 14 травня досяг тижневого максимуму по відношенню до євро на фоні переоцінки ризикованих активів.

Аналітики, відзначаючи більш низькі, ніж очікувалося, дані про роздрібний продаж у США, вважають, що інвестори почали переконуватися, що глобальний економічний спад досяг своєї нижньої точки, і настала пора зміцнити долар, пише видання "Дело".

Ульріх Лойхтман з Commerzbank також відзначає продовження незвичайної тенденції, при якій невтішні дані по США провокують зростання долара.

"Абсолютно незрозуміло, чому інвестори продовжують купувати долари, або іноземні фондові біржі очікують цього від них, - заявив він. - Ринки все ще покладаються на долар, вважаючи його "безпечною гаванню".

14 травня долар виріс по відношенню до євро на тлі спаду азіатських фондових ринків.

Валюта США зміцнилася до 1,3557 дол. за один євро, в той час, як днем раніше курс становив 1,3679 дол.

Зростання курсу долара викликане падінням акцій азіатських компаній, через що американська валюта здається більш надійною, пояснюють аналітики.

"Інвестори виводять гроші з ризикових активів, відображаючи падіння котирувань азіатських акцій. На цьому тлі єна може зміцнитися до 95 за один долар, в інших парах долар буде мати перевагу", - прогнозує Масафумі Ямамото, голова одного з підрозділів Royal Bank of Scotland.